בקרב עשרים וחמישה אחוז מכלל החולים בפסוריאזיס, המחלה תבוא לידי ביטוי בין היתר בציפורניים.
ברוב המוחלט של המקרים בהם המחלה באה לידי ביטוי בציפורניים, היא תבוא לידי ביטוי גם באזורים אחרים בגוף. כך למשל פסוריאזיס וולגאריס שיכולה לבוא לידי ביטוי בין היתר בציפורניים תבוא לידי ביטוי גם בברכיים, בקרקפת ובמרפקים ואילו פסוריאזיס אריתרודרמה יכולה לבוא לידי ביטוי בכל האזורים בעור.
מה הם הגורמים לפסוריאזיס בציפורניים?
בדומה למחלות אוטואימוניות אחרות שבהן מערכת החיסון תוקפת את תאי הגוף, גם פסוריאזיס בציפורניים נתפסת כמחלה מולטי פקטוריאלית, כלומר כמחלה שעל מנת שתתפרץ צריכים להתקיים מספר גורמים במקביל שכוללים תנאים גנטיים מסוימים, תנאים סביבתיים מסוימים, תנאים נפשיים מסוימים ועוד.
מה הם התסמינים של פסוריאזיס בציפורניים?
- אוניקוליזיס – היווצרות של כיס אוויר בין החלק הקרני של הציפורן לבין מצע הציפורן בעקבות התרוממות של הציפורן כלפי מעלה.
- טיפת השמן – שינוי של הגוון של הציפורן לורד צהבהב או לצהוב בדומה לטיפות שמן באזור שמתחת לחלק שמחובר לעור שנקרא צלחת הציפורן.
- פיטינג – נסיגה בצמיחת החומר הקרני שמרכיב את הציפורן. במצב זה הציפורן מפסיקה לגדול והעור שתחתיה מתחיל להיחשף.
באופן כללי, החולים בפסוריאזיס בציפורניים עלולים לסבול מעיוותים שונים בציפורניים הנגועות, משינויים בגוון של הציפורניים וכן מנשירה של הציפורניים. למחלה עלולה להתלוות אפילו תחושת כאב במקרים רבים מאוד כשלמעשה מחצית מהסובלים ממחלה זו מדווחים על קושי בתפקוד היומיומי בעקבות הכאבים בציפורניים.
כיצד מאבחנים פסוריאזיס בציפורניים?
בתהליך האבחון הרופא יעריך את שטח העור הפגוע, יקבע את מידת הפגיעה בתפקוד היומיומי, יעריך את מידת החומרה של המחלה ועוד.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס בציפורניים?
בנוסף לכך, נהוג לטפל במחלה על ידי מריחה של משחות שונות באופן יומיומי או אפילו מספר פעמים ביום על הציפורניים הפגועות. במקרים מסוימים יש לחבוש את הציפורניים או לאטום אותן בעזרת שקית ניילון על מנת לוודא כי החומרים נספגו היטב בעור. הטיפול צריך להתבצע באופן קפדני ביותר ללא חריגות וכמובן שתחת מעקב של רופא עור.
במקרים מסוימים אף יתעורר הצורך להסיר את החלקים הפגועים בציפורניים או את כל הציפורן הפגועה בניתוח.