במגוון מחקרים שבוצעו בחולי הפסוריאזיס נראה כי קרוב למחצית מהחולים סובלים מפסוריאזיס באזור הפנים. לרוב, הקשקשת העורית באה לידי ביטוי באזור המצח, שכיחות נמוכה יותר של קשקשת נצפתה באזור האוזניים והצדעיים, חולים רבים סובלים מתסמיני המחלה באזור השפה העליונה אך באופן עקרוני המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בכל אזור הפנים לרבות באזור העפעפיים במקרים חריגים יחסית.
מה הם הגורמים לפסוריאזיס בפנים?
בדומה לרוב המחלות האוטואימוניות, גם הגורם לפסוריאזיס בפנים או בכל אזור אחר בגוף לצורך העניין אינו ברור עד תום. החוקרים בתחום סבורים כי מדובר על מחלה מולטיפקטוריאלית, כלומר על מחלה שעל מנת שתתפרץ צריך להתקיים שילוב מסוים של מספר גורמים.
כמו כן, לא ברור עדיין מה גורם למחלה להתפרץ באזורי גוף שונים. החוקרים בתחום לא מסוגלים לנבא היכן תתפרץ המחלה בגוף, באיזו עוצמה, מתי ובאילו אנשים.
מה הם התסמינים של פסוריאזיס בפנים?
החולים בפסוריאזיס בפנים נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מאיכות חיים נמוכה, מדימוי עצמי נמוך ומערך עצמי ירוד, בעיקר אם מדובר על ילדים ובני נוער, יחסית לחולים שסובלים מפסוריאזיס באזורים מוצנעים כמו למשל הברכיים או המרפקים.
כיצד מאבחנים פסוריאזיס בפנים?
כמו כן, ניתן לתשאל את החולה לגבי קיום של המחלה בבן משפחה ולבצע בדיקות של אבחנה מבדלת שמטרתן לשלול קיום של פתולוגיות עוריות אחרות שהיו יכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים האופייניים.
כיצד מטפלים בפסוריאזיס בפנים?
כך למשל כאשר מטפלים בחולים בעזרת סטרואידים חשוב לעשות שימוש במינונים נמוכים במיוחד. הדבר נכון גם לגבי פסוריאזיס שמופיעה באזורי עור אחרים בילדים שעורם דק יחסית לעורם של מבוגרים.
בנוסף לכך, קיים מגוון רחב של משחות ותכשירים למריחה כמו למשל מעכבי קלצינוירין שאינם יעילים לטיפול ברבדים עבים, אך מוצלחים מאוד לטיפול בפסוריאזיס בפנים, סוגים שונים של קרם לחות למניעת יובש עורי, משחות שמכילות חומצה סליצלית או אנטרלין ועוד. בנוסף לטיפולים הסטנדרטיים שמיועדים לסובלים מצורות אחרות של פסוריאזיס, במקרים מסוימים ניתן יהיה לעשות שימוש בסוגים שונים של מיק אפ על מנת להסוות את הנגעים העוריים אך חשוב להיזהר מגירוי של העור ולכן יש לעשות שימוש במוצרי איפור רק באישור רופא.