המטרה של הטיפול בפסוריאזיס היא הפחתת הדלקת והופעת הנגעים והסרת הנגעים הקשקשיים מהעור. מכיוון שמחלת הפסוריאזיס מתאפיינת בהתקפים לצד הפוגות, הטיפול במחלה מתבצע על מנת לעצור את ההתקף ולגרום להבראה מהירה של הנגעים.
במהלך הטיפול, מנסים לעצור את מעגל ההתקפים, להפחית את התגובה הדלקתית ולהקטין את ייצור תאי העור. בנוסף, ניתן להציע לחולים טיפול מקומי על מנת להפוך את העור לחלק ובריא יותר, ולשפר את מראה הנגעים.
הטיפול בפסוריאזיס ניתן ב-3 דרכים עיקריות – במשחות, בתרופות סיסטמיות ועל ידי טיפול באור. שילוב של 3 הדרכים נחשב לטיפול האולטימטיבי, אשר מספק לחולי הפסוריאזיס פיתרון יעיל עבור מחלתם.
חשוב להדגיש שהטיפול בפסוריאזיס הוא טיפול סימפטומטי בלבד, ואינו מרפא את המחלה. בסופו של דבר, לאחר תקופת הפוגה של מספר חודשים עד מספר שנים, תופיע התפרצות נוספת של נגעי הפסוריאזיס, ויהיה צורך בטיפול נוסף.
טיפול במשחות
הטיפול במשחות הוא הטיפול הפופולארי ביותר בפסוריאזיס, ויכול לסייע מאוד להקלה על התסמינים של המחלה. במקרים של פסוריאזיס קלה עד בינונית, הטיפול במשחות יכול להתבצע כטיפול בודד, ובמקרים של מחלה בדרגת חומרה גדולה יותר יש לשלב את המשחות עם טיפול באור או עם טיפול סיסטמי.
מבין המשחות השונות, אחד הטיפולים הנפוצים ביותר הוא על ידי משחות סטרואידים, אשר מספקות השפעה אנטי דלקתית טובה ומפחיתות בצורה משמעותית את עוצמת התסמינים. הסטרואידים מספקים דיכוי למערכת החיסון ובכך מפחיתים את קצב חלופת התאים ומפחיתים את הגרד במידה והוא קיים.
למרות שסטרואידים “ידועים לשמצה” בשל תופעות הלוואי שלהם, בטיפול המקומי אין חשש לתופעות לוואי סיסטמיות משמעותיות, וספיגת התרופה דרך העור נמוכה ולא אמורה לגרום לתופעות לוואי סיסטמיות ארוכות טווח, אלא רק למעט השפעה מקומית על עובי העור.
מלבד הסטרואידים, ניתן להשתמש במשחות נוספות כמו אנלוגים לויטמין D אשר מפחיתים את קצב גדילת תאי העור, רטינואידים טופיקליים אשר מפחיתים את התהליך הדלקתי ומשחות נוספות. בנוסף למשחות השונות שצוינו, חולי פסוריאזיס רבים מדווחים על שיפור לאחר שימוש בקרם לחות, אשר משפר את ההרגשה, ומפחית את הגרד ואת התקלפות העור.
טיפול בתרופות דרך הפה או זריקות
במקרים קשים יותר, בהם הפסוריאזיס כוללת נגעים נרחבים אשר מערבים אזורים גדולים, גורמים לכאב ולקילוף עור משמעותי, ניתן להשתמש בתרופות סיסטמיות אשר ניתנות דרך הפה או בזריקה. בדרך כלל, מנסים תחילה טיפול במשחות, ורק במידה והנגעים עמידים לטיפול מתחילים טיפול סיסטמי בתרופות השונות.
כמו כן, מכיוון שהטיפול הסיסטמי כולל תופעות לוואי רבות אשר יכולים לגרום לנזקים ארוכי טווח, מעדיפים להשתמש בו רק לתקופות קצרות וממוקדות. במקרים אלה, ניתן להשתמש בתרופות המדכאות את מערכת החיסון כמו מתוטרקסט, ציקלוספורין ואחרות, אשר מפחיתות בצורה משמעותית וסיסטמית את פעילות מערכת החיסון ובכך מונעות את התגובה הדלקתית אשר נמצאת בבסיס מנגנון הופעת הנגעים במחלת הפסוריאזיס.
במקרים עמידים לטיפול, ובמידה וקיימת מעורבות של מערכות נוספות בגוף (כמו מפרקים, עמוד השדרה או העיניים) ניתן להשתמש בטיפול ביולוגי אשר יכול גם כן לספק שיפור במצב.
בנוסף לתרופות לדיכוי מערכת החיסון, חלק מחולי הפסוריאזיס נהנים גם מטיפול ברטינואידים סיסטמיים, אשר מפחיתים את קצב גדילת העור ובכך מפחיתים את הופעת הקשקשים.
טיפול באור
דרך נוספת לטפל בפסוריאזיס היא על ידי טיפול באור אשר מספק הקלה משמעותית על התסמינים של פסוריאזיס. הטיפול באור מתבצע על ידי קרינת UV אשר יכולה להגיע מהשמש או ממקורות אחרים כמו קרינת לייזר ומכוני טיפול מתאימים. הטיפול באור בא בדרך כלל בשילוב עם משחות ותרופות ומסייע מאוד לחולי הפסוריאזיס.
על מקרי רשלנות רפואית בטיפול בפסוריאזיס