פסוריאזיס גוטטה היא בין הצורות הנפוצות של מחלת הפסוריאזיס. מחלת העור פסוריאזיס נחשבת לנפוצה יחסית, 2 – 3 אחוזים מקרב האוכלוסייה סובלים ממנה, לרבות ילדים (אם כי באחוזים נמוכים יותר).
בדרך כלל, פסוריאזיס גוטטה מאופיינת בכך שהנגעים מכסים אזורים שונים בגוף, אך השטח הכללי יחסית מצומצם. הקשקשת או הכתמים האדומים והלבנים ייראו כעיגולים קטנים, מעין טיפות שנפלו על גבי העור ומכאן שמה של התופעה (גוטטה – טיפה).
פסוריאזיס גוטטה – גורמים
היבט קליני נוסף של פסוריאזיס גוטטה ניתן למצוא בקשר שבין מצב דלקתי זה לבין זיהום חיידקי. בקרב ילדים, בעיקר, אך גם בקרב מבוגרים במקרים מסוימים, מופיעה המחלה לאחר הופעת דלקת על רקע חיידקי (למשל, סטרפטוקוקוס). זאת, אגב, ללא קשר הכרחי לשימוש באנטיביוטיקה (שגם היא עשויה להתקשר למחלה).
תסמינים והתפרצות
נקודות המועדות לפורענות הן אזורי המפרקים, אזור הקרקפת ולעיתים גם הציפורניים. לעיתים, יופיעו סימני פסוריאזיס באזורים כגון בתי השחי, כפות הרגלים, הידיים. פסוריאזיס גוטטה במיוחד, מאופיינת בנגעים קטנים שיכולים להופיע גם באזורים נוספים בגוף.
טיפולים לפסוריאזיס גוטטה
- טיפול מקומי, מיועד למקרים קלים יחסית.
- טיפול מערכתי – מיועד להשיג הטבה במצב כאשר מדובר בפסוריאזיס גוטטה בשטח נרחב ועם השפעות נוספות.
- טיפול באור – טיפול מסוג פוטו תרפיה יכול להתקיים במרכזי טיפול או בים המלח, תחת אור השמש.
- ישנם גם טיפולים נוספים שיעילותם לא בהכרח מוכחת כגון נטורופתיה, הומיאופתיה, דיקור סיני, צמחי מרפא ועוד.
פסוריאזיס גוטטה וטיפול במשחה
בשל העובדה שפסוריאזיס גוטטה מאופיינת בדרך כלל בנגעים נקודתיים, טיפול מקומי באמצעות משחה יכול להשיג תוצאות טובות. ישנם סוגים שונים של משחות שבהן ניתן להשתמש, כאשר חלקן אפשרי במרשם רפואי בלבד. יש משחות שמכילות סטרואידים ואשר נחשבות לטיפול מקובל מאוד. בנוסף, יש משחות אחרות המבוססות על נגזרות של וויטמינים שונים (איי, די) וגם הן נחשבות לטיפול נפוץ.
הטיפול באור
טיפול באור מוכח כיעיל מאוד לטיפול בפסוריאזיס, כאשר בדרך כלל החולה משיג הקלה לתקופת זמן מסוימת המשתנה מאחד לשני. טיפול באור יכול להיות מבוסס על אור UVB שמוקרן ממנורות מיוחדות אך גם שהות בים המלח עוזרת מאוד. למעשה, הממסד הרפואי מכיר בכך וטיפול בים המלח אף ממומן על ידי קופות החולים.