פסוריאזיס היא מחלת עור בתיווך המערכת החיסונית אשר משפיעה על 2-3% מהאוכלוסייה. הסיבות לפסוריאזיס אינן ידועות באופן מלא, אולם אין ספק כי הן קשורות לבעיה במערכת החיסונית.
תאי T אשר הינם פעילים יתר על המידה מעוררים תגובות חיסוניות אחרות. התופעות כוללות התרחבות של כלי הדם בעור סביב הפלאק ועלייה בתאי הדם הלבנים האחרים שיכולים להיכנס לשכבה החיצונית של העור. שינויים אלו יביאו לייצור מוגבר של לימפוציטים, ויגרמו למחזור מתמשך שבו תאי העור החדשים עוברים לשכבה החיצונית ביותר של העור באופן מהיר מדי – בתוך ימים.
הגורמים הסביבתיים
מגוון רחב של גורמים קשורים בתחילת או התפתחות הפסוריאזיס. אלה משתנים מאדם לאדם, אך עלולים לכלול: מתח, תרופות, זיהומים ופציעות. פציעות עלולות לגרום לפסוריאזיס באזור הפציעה, כמו למשל, לאורך קו הצלקת של ניתוח, או באזור של נשיכת חיה ועוד. תופעה זו נקראת תופעת קבנר, והיא עלולה להתרחש גם במקרים של חיסונים, עקיצות חרקים, כוויות שמש או חתכים.
פסוריאזיס עלול להתפתח גם לאחר זיהום כגון דלקת גרון, במיוחד אצל אנשים צעירים. למרבה המזל, טיפול בזיהום עשוי לסייע לאותה התפתחות לגווע. גורמים אחרים הקשורים לפסוריאזיס כוללים אלרגיות, דיאטה, מזג אוויר יבש וקר, עישון, ושימוש כבד של אלכוהול. אבל יש צורך בהרבה מחקר נוסף על מנת להשלים את הפאזל המרכיב מחלה מורכבת זו.
גורמי סיכון
- היסטוריה משפחתית: זהו גורם הסיכון המשמעותי ביותר לפסוריאזיס, כאשר הורה אחד חולה פסוריאזיס מעלה את הסיכון לחלות במחלה.
- זיהומים נגיפיים וחיידקיים: אנשים עם HIV נוטים יותר לפתח פסוריאזיס מאשר אנשים עם מערכת חיסונית בריאה. כמו כן, ילדים ומבוגרים צעירים אשר סובלים מדלקות חוזרות ונשנות, במיוחד דלקות גרון הנובעות מסטרפטוקוקים.
- מתח נפשי: לחץ עלול להשפיע על המערכת החיסונית, כך שרמות לחץ גבוהות עלולות להעלות את הסיכון לפסוריאזיס.
- השמנת יתר: עודף משקל מגביר את הסיכון לפסוריאזיס, מכל סוג שהוא, במיוחד נגעים המופיעים ומתפתחים בקמטי העור והקפלים.
- עישון: עישון טבק לא רק מגדיל את הסיכון לפסוריאזיס, אלא גם עלול להשפיע על חומרת המחלה. עישון עלול גם לשחק תפקיד עיקרי בהתפתחות הראשונית של המחלה.
סיבוכים
אין תרופה זמינה עבור החלמה ממחלת הפסוריאזיס, אולם טיפולים שונים יכולים לעזור לשלוט בסימפטומים. עם זאת, למרות שמגוון הטיפולים הינו רב וזמין, הפסוריאזיס יכול להיות קשה לטיפול בשל האופי החוזר הכרוני שלו. היעילות והבטיחות של הדור החדש של הטיפולים החיסוניים הממוקדים ניצב בראש סדר העדיפויות במחקרים אקראיים מבוקרים.