פסוריאזיס ארתריטיס או דלקת מפרקים פסוריאטית היא סוג מיוחד של פסוריאזיס שבאה לידי ביטוי בנוסף לפגיעה העורית גם בדלקת במפרקים. דלקת מפרקים קיימת בחלק קטן מאוד מהחולים בפסוריאזיס, כשההערכות העדכניות ביותר מדברות על שכיחות של בין חמישה לשמונה אחוזים בלבד מכלל החולים.
מה הם הגורמים לפסוריאזיס ארתריטיס?
בדיוק כפי שלא ברור מה הם הגורמים למחלת הפסוריאזיס, כך גם לא ברור מדוע חלק מהחולים סובלים גם מתסמינים במפרקים בנוסף לתסמינים העוריים. למעשה, קיימים חילוקי דעות בנוגע לכך שהדלקת במפרקים היא סיבוך של מחלת הפסוריאזיס, שכן במקרים מסוימים התסמינים במפרקים מופיעים זמן רב לפני התסמינים העוריים.
בנוסף, בדומה למחלת הפסוריאזיס, נראה שדלקת מפרקים פסוריאטית היא תוצאה של שילוב בין מספר גורמים שכוללים מעבר לגורמים הגנטיים גם גורמי סיכון סביבתיים מסוימים, גורמים נפשיים ועוד.
מה הם התסמינים של פסוריאזיס ארתריטיס?
- דלקת לא חמורה שמופיעה רק במפרק אחד או רק במספר מפרקים באופן לא סימטרי בדגש על אצבעות הידיים או הרגליים.
- דלקת חמורה ביותר שמביאה להרס מוחלט של המפרקים המעורבים. דלקת זו פוגעת בעיקר בעמוד השדרה ובאצבעות.
- פגיעה בלעדית בעמוד השדרה שמזכירה את הפגיעה של מחלת בכטרב.
- דלקת שמופיעה בעיקר במפרקים הבין גליליים המרוחקים באצבעות הרגליים והידיים.
הקשר בין מידת החומרה של הדלקת במפרקים לתסמינים העוריים אינו קבוע. עם זאת, במקרים רבים מידת החומרה של הדלקת במפרקים מקבילה לדרגת החומרה של הדלקת בעור. באופן כללי, הדלקת במפרקים גורמת לנפיחות, אדמומיות, הגבלה בתנועתיות של המפרק, כאב וחום מקומי.
כיצד מאבחנים פסוריאזיס ארתריטיס?
האבחון של פסוריאזיס ארתריטיס מתבצע לרוב על פי התסמינים הקליניים שמציג החולה. במידה וקיימת מעורבות של עמוד השדרה ניתן יהיה להבחין בשינויים האופייניים למחלה בצילום רנטגן, באופן כללי שקיעת הדם תהיה מוחשת וכמובן שבבדיקה של הנוזל המפרקי ניתן יהיה לראות סימנים של דלקת.
כיצד מטפלים במחלה?
הטיפול בפסוריאזיס ארתריטיס מיועד מצד אחד להקל על הכאבים מהם סובלים החולים ומצד שני לשמור על התפקוד של המפרקים הפגועים. לרוב, הטיפול מתבסס במקרים הקלים על שימוש בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים כמו למשל נקסין, אספירין או וולטרן.
בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, בהם יש לעצור את הדלקת במהירות, יש לעשות שימוש בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון כמו למשל מטוטרקסט, ציקלופוספמיד, סלזופירין או נוגדי TNF אלפא מסוגים שונים. כמו כן, החולים בפסוריאזיס ארתריטיס לרוב נמצאים בטיפול פיזיותרפיה או הידרותרפיה על מנת לשמור על טווח התנועה של המפרקים, אך במקרים החמורים ביותר בהם מתרחש הרס של המפרק אין מנוס מלבצע ניתוח להחלפה של המפרק במפרק מלאכותי.